Telekomos router + TP link router=WiFi bővítés ugyanazzal a SSIDvel megoldható?
2021-01-08T20:40:49+01:00
2021-01-11T19:55:13+01:00
2022-09-10T04:10:33+02:00
andor737
Olyan problémám van hogy van egy Telekomos előfizetésem amihez adtak egy sagemcom 3686 V2 routert, a ház két emeletes lent van WiFi, fent nincs (gyenge).
Megoldható e az hogy kábellel összekötni a kettőt, felvinni a TP link routert és így az is sugározná a netet.
De úgy hogy ugyanaz lenne a hálózat wifi neve, jelszava. Mintha MESH lenne, de kábellel.
Nagyon köszönöm a segítségeteket!!
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Ilyen jellegű feladatom többször is akadt.

   - Az egyik megoldás, hogy az első router (a szolgáltató routere) valamelyik LAN portjáról  felvitt kábelt nem a második router Wan, hanem valamelyik Lan csatlakozójába dugod, és a DHCP-t kikapcsolod a második routeren.  Ekkor AP módban fog működni, nem routerként.  Így az IP címeket az első router fogja osztani, a fenti és a lenti eszközök ugyanabban a tartományban lesznek.  Ha a két router elég messze van egymástól, nem zavarják egymást, akkor lehet azonos a wifi neve (SSID-je). De szerencsésebb, ha nem azonos sem a nevük, sem a csatorna száma, akkor akár egymás mellé téve is működnek.  A jelszóra nincs megkötés, akár egyforma is lehet.
   - Ha a második router DHCP kiosztását nem kapcsolod ki, és az első router LAN kimenetét a második Wan bemenetére kötöd, akkor az alsó és felső gépek, telefonok különböző tartományban lesznek, így is lesz interneted, de valamivel lassabb lesz a második routeren, mint az előbb leírt megoldásnál. Az SSID-re, a használt csatornára, jelszóra ugyanaz igaz, mint amit az előbb írtam.

  Az azonos SSID-t azért nem javaslom, mert a legtöbb telefonban egy SSID-t csak egyszer lehet beállítani. Igy nem lesz lehetőséged, hogy te döntsd el melyikre akarsz csatlakozni, a telód mindig az erősebbet fogja használni. Ez addig nem baj, amíg a jelek erőssége között nagy a különbség. De ha majdnem egyformák, akkor a teló hol ide, hol oda fog kapcsolgatni, és a net szakadozni fog. Ezt a saját telefonomon sokszor tapasztaltam, főleg akkor zavaró, ha okos eszközöket akarsz távolról kezelni. Ha nem feltétlenül fontos az azonos SSID, akkor jobban jársz, ha különbözőt használsz. Én általában ha az első router SSID-je ABCD, akkor a másodiknak ABCD_EXT nevet szoktam adni, így én tudok választani köztük, nem bízom a telóra. Tapasztalatom szerint az is csökkenti a telók kapcsolgatásátnak a gyakoriságát egyik wifiről a másikra, ha nem kapcsolod mindkettőt autmatikus csatorna kiválasztásra, legalább az egyik, vagy mindkettőn fix csatornát adsz meg. (a fix csatornák kiválasztásánál figyelj arra, hogy a szomszédaid, ha vannak, melyik csatornát foglalják el.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • PLS mindent leírt, csak annyit tennék hozzá, hogy ezzel együtt sem garantálja semmi, hogy a készülékek "átugranak" az emeleti erősebb wifire, ha még úgy gondolják, hogy a lenti gyengébb még működik (értsd: veszi a jelet).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lapoptok esetén pl. az intel wifikártyáknál lehet állítani a roaming aggressiveness értékét, és akkor mindig átkapcsol az erősebb AP-re. Egy próbát megér.

  Üdv, Z
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Írtam, hogy az átugrálás akkor jelentkezik, ha nem nagy a különbség a térerők között. A telefon kijelzőjére gondolva, ha az egyik 5-ös, a másik 1-es, nem szokott ugrálni. De például ha az egyik 2-es, a másik 3-as, akkor már előfordul. Töltsd le a Wifi Analyzer programot, és figyeld, hogy pillanatról pillanatra változik a térerő. Ahogy mozog valaki a lakásban, vagy ha elmegy egy nagyobb autő a ház előtt, meg még ki tudja mitől. Annyira követhetetlen, hogy mitől változik pillanatról pillanatra, talán még attól is ha valaki tüsszent egyet Bécsben, vagy becsap egy ajtót Moszkvában....
  Ezt követve ugrál az egyikről a másikra a teló, a wifi stick. Nem tudom a többi teló hogy van vele, de az enyém ha nem nagy a térerő különbség két azonos nevű wifi között, nagyon sokszor vált. De ha különböző a nevük, akkor, akkor igyekszik azon maradni, amit kiválasztottam, és csak akkor ugrik a másikra, ha már nagyon gyenge a jel. Ezért sokkal ritkábban váltogat, mint ha azonos a név. Feltételezem, hogy a többi telónak is hasonló a logikája.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd