IDE Device failed üzenet bekapcsoláskor

IDE Device failed üzenet bekapcsoláskor
2021-10-01T10:31:43+02:00
2021-10-01T14:52:00+02:00
2022-07-18T21:41:32+02:00
pimre
Sziasztok, az asztali gépem bekapcsoláskor "IDE Device failed" hibát jelez azzal, hogy Press F1 to boot. És az F1 után minden további nélkül indul a Win10 (vagy ha bekapcsolás után az ESC-t nyomtam - ami ezen a gépen a Bios-ba léptet - akkor természetesen nem a windows indul, hanem a BIOS).

Semmilyen hardver beavatkozást nem csináltam előzőleg, csak a HP Compack Elite 8300 ház hátső hangkimentébe dugtam egy FM transmittert és a hozzá tartozó USB csatlakozót.

(Illetve csináltam, mert még azt megelőzően kivettem az előlapi hang ki/be menetet és az USB bemeneteket tartalmazó egységet. Megnéztem, hogy nem tudok-e javítani az előlapi hangkimenet kontakt hibáján. íde miután láttam, hogy nem férek hozzá, visszatettem a helyére). Ezután bekapcsolva a gépet, nem jelentkezett még probléma.)

A Boot eszközök képe a csatolt fájlban látható:

A SATA0 a rendszert tartalmazó SSD. Erről indul a Win10. Az egyik próbálkozásomnál (nem emlékszem, milyen gombnyomás után) az EFI alól minden eltűnt a Windows Boot Manager kivételével.

Még valamit: Nem emlékszem biztosan, de az a halvány emlékem, hogy a SATA0 talán az EFI alatt lehetett korábban. 

Bár az F1 választás után működik a gép, de azért nyugtalanít a jelenség.

Hogy tudnám helyrehozni?
Mutasd a teljes hozzászólást!
Csatolt állomány
Szia!

Szerelés közben nagy valószínűséggel kimozdítottad a meghajtód SATA / táp kábelét az optimálisan érintkező pozíciójából. Én azoknak az ellenőrzésével kezdeném.
Mutasd a teljes hozzászólást!

  • Szerintem lemerült az alaplapi elemed! Áramtalanítás után szokott ilyet csinálni?
    Az elem CR2032...
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Szia!

    Szerelés közben nagy valószínűséggel kimozdítottad a meghajtód SATA / táp kábelét az optimálisan érintkező pozíciójából. Én azoknak az ellenőrzésével kezdeném.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Szia, ez volt a megoldás. Az előző gépen nem látható Sata4-es elnevezésű (az eSata bemenetbe csatlakozó) SATA kábel nem illeszkedett pontosan a HDD-be. Érdekes, mert az F1 megnyomása után ez is elérhető volt az eddigiekben, írható és olvasható volt (Nálam ebben van a Dokumentumok mappa, így hamarabb feltűnt volna, ha a csatlakozási hiba miatt nem látom). Mégis ennek a helyreigazítása szüntette meg a hibajelzést.
    Csatolom a javítás után lefényképezett Boot ordert, ami teljesen átrendezett s helyreigazítás.

    Off: érdekes, hogy a hibaüzenetre rákeresve magyar nyelvű találatot egyáltalán nem találtam, az angol nyelvű találatok közt is csak néhányat, de úgy tűnt, hogy ezt az egyszerű lehetőséget egyik sem említette.

    Köszönöm a segítséget.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
    Csatolt állomány
abcd