NAS-ba mehet SSD, HDD helyett?
2021-12-25T18:31:55+01:00
2022-02-05T06:47:57+01:00
2022-07-18T21:56:18+02:00
balazs.balazs
Gondolkodom egy új NAS beruházásában, de a merevlemezzel (két darab lesz) kicsit gondban vagyok. HDD vagy SSD? Mert ugye az SSD sokkal gyorsabb, de 3x annyiba kerül.... továbbá nem tudom, melyiknek jobb az élettartama.
Mutasd a teljes hozzászólást!
Ótthoni "általános" használatra, gigabites hálózathoz  HDD elég.  Ha marad pénz,   raid-re, vagy(és) további biztonsági  mentésre költs. Gigabit sebessége 100 Megabájt/sec ez a szűk keresztmetszet,   ezt a  HDD-k  is bőven tudják tudják.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Mire szeretnéd használni?
  Amennyiben tárolásra (archiválás) akkor HDD, ha a gyors adatelérés a cél akkor SSD.
  A legjobban akkor jársz el, ha kombinálod a kettőt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pl. az én Synology szerveremben HDD-k vannak és SSD gyorsítótár hozzá. Ha az SSD-nyi puffer elég (pl. gyakran ugyanazt írják/olvassák a kliensek), akkor ez a leghatékonyabb megoldás.

  Én szeretem, mert a válaszidők javultak nagyon. Ha csak a lemezfelpörgést vagy a direktory fa olvasást nem kell a kliensen észrevenni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ótthoni "általános" használatra, gigabites hálózathoz  HDD elég.  Ha marad pénz,   raid-re, vagy(és) további biztonsági  mentésre költs. Gigabit sebessége 100 Megabájt/sec ez a szűk keresztmetszet,   ezt a  HDD-k  is bőven tudják tudják.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • természetesen RAID lesz, két lemezzel.
  Oké, akkor nem SSD. Az a gond, hogy csak azért félek a HDD-től, mert most ez van:

  Purple 3.5 4TB 5400rpm 64MB SATA3 (WD40PURX) az Árukeresőn

  és itt van, hogyha Total Commanderben egy könyvtárba belépek és ott van pár fájl (pl. 100 fölött) akkor látványosan "vár" egyet, majdnem 1 másodpercre megakad, de van hogy többre is. Közvetlen kábelkapcsolattal.
  Beletúrtam ebbe a listába:

  Aqua Webáruház - merevlemez

  persze kicsit már lehet hogy "OFF" lesz innen, de pl. van a legdrágább Toshiba, meg van egy másik 10-essel olcsóbb, de pl. nagyobb cache-el rendelkező társa. Miért drágább a rosszabb? Egyáltalán, tök ugyanolyan paraméterű lemezek között miért van árkülönbség? A márkát fizetem? Vagy?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • egy könyvtárba belépek és ott van pár fájl (pl. 100 fölött) akkor látványosan "vár" egyet, majdnem 1 másodpercre megakad, de van hogy többre is. Közvetlen kábelkapcsolattal.

  Nem biztos, hogy ez a HDD miatt van, normál estben több másodperc nem lehet egy könyvtár beolvasásása néhány száz fájl esetén. Persze sok tízezer  fájl esetében már lehet. Esetleg feléledés,  lemez felpörgési idő , illetve a  kis NAS-okban sokszor valamilyen  ARM processzor van , 512 Mega RAM-mal,  ( a mobilod ehhez képest egy erőmű) , szóval szuper sebességet ne várjál, szándékosan tervezték ilyenre, cserébe csak  pár watt lesz a  fogyasztás. 

  Ha valami komolyabb rendszerre vágysz, akkor nézd meg a TrueNast, szabadon letölthető a rendszer, ZFS alapú NAS, inkább a komolyabb storage-ok testvére,  HDD és SSD kombinálható sokféleképpen,  desktop hardveren is fut, a fogyasztása persze jóval több lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyáltalán, tök ugyanolyan paraméterű lemezek között miért van árkülönbség? A márkát fizetem? Vagy?

  Hát talán a  vagyot.
  Az ár és a minőség szerintem valamilyen korellációban van. Kivéve ha nincs.
  Jó példa erre a WD Red botrány, egy cikk a sok közül:
  Egyes WD RED merevlemezek titokban SMR technológiát használnak

  A HDD mechanikus alkatrész, csapágyakkal , mozgó alkatrészekkel, nehezebb a minőségét megítélni egy két méréssel, mint pl. egy CPU-nál.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Oké, akkor nem SSD.

  Az ssd elérési ideje (irás/olvasás) 10 szer jobb, hogy ez neked megéri -e egy NAS-ban, vagy inkább lassabb, de olcsóbb HDD azt neked kell eldöntened.  Kis blokkos (4K) random azonnali lemezre írás sebességei:

  HDD 0.4 MB/sec
  asztali ssd (Samsung Pro) 5MB/sec
  szerver ssd: 60 MB/sec
  Intel Optane ssd: 250 MB/sec

  Csakhogy  -főleg egy otthoni NASban- ez teljesen mindegy, lényegtelen, nincs ilyen terhelés.
  SSD -t a gépedbe tegyél.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Oké, akkor nem SSD. Az a gond, hogy csak azért félek a HDD-től, mert most ez van: Purple 3.5 4TB 5400rpm 64MB SATA3 (WD40PURX)
  és itt van, hogyha Total Commanderben egy könyvtárba belépek és ott van pár fájl (pl. 100 fölött) akkor látványosan "vár" egyet, majdnem 1 másodpercre megakad, de van hogy többre is.

  Azt azért érdemes tudni, hogy Purple merevlemezeket videófelvételek készítésére rögzítésére fejlesztették ki. Több kamera képét képes egyszerre, veszteség nélkül rögzíteni. A lejátszás érdektelen funkció. Majd elindul, ha lesz idő előtölteni a gyorsítótárba.

  A kőműves kalapács jó eszköz a kőműveseknek. A cipészek nem tudják jól használni. A NAS-ba a WD RED széria való.

  A RAID nem a biztonságot emeli, hanem rendelkezésre állási időt. Lehet három RAID5 rakott tömböt, RAID5-tenni. Ha rátalál egy zsaroló vírus a NAS-ra, a teljes tartalom, repül az enyészetbe. A rendszeresen készített biztonsági másolat, offline módban tárolva nyújt biztonságot, nem a RAID.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A RAID nem a biztonságot emeli, hanem rendelkezésre állási időt.

  Többé kevésbé, szóval A RAID nem a biztonságot emeli, hanem rendelkezésre állási időt, és a biztonságot emeli.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mind a kettő optimális. Csak az egyéni preferencia alapján lehet dönteni. Esetleg lehet kutakodni a nete, széria hiba után.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • rendben, köszönöm. Sajnos csak egy embernek tudom elfogadni a válaszát, téged is pontoztalak volna.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • mehet, de csak akkor van ertelme, ha link trunkot vagy 10Gbe csatlakozasod van a NAS es a geped, vagy a switch kozott, mert ugye az 1Gbe csatlakozas az csak 80MB/s, azt meg barmelyik mai nas hdd is boven megugorja.
  Illetve van meg egy letjogusultsaga: ha sok egyideju 4k olvasast kell kiszolgalni. Akkor 1gbiten is jelentos a javulas.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd