PC bekapcsolásakor windows 10 töltése után csak fekete képernyő
2022-03-25T22:11:13+01:00
2022-03-27T07:52:02+02:00
2022-07-19T07:31:47+02:00
Norma2
Sziasztok
Szeretném a segítségetek kérni, egy számomra eddig ismeretlen, megoldatlan problémával állok szemben.
Adott egy PC, ami a következő hibajelenséget produkálja.

A számítógépet olyan 6 percre tétlen állapotban hagytam, mikor vissza tértem hozzá látom hogy sötét a monitor, de a visszajelző lede alapján nem készenlétiben van hanem aktiv.
Akár mit csináltam nem kapok vissza képet, a gép nem reagál semmire. Reset.
Itt már feltünt a boot nál hogy olyan a kép mintha 640x480 alap felbontáson menne. A windows embléma megjelenik, tölt aztán azzal egyidőben mikor jön a windows 10 üdvözlő hang, sötét képernyőt látok. Nem kikapcsolt, hanem mintha fekete képet raknék be teljes képernyőre.
A gép szintén nem reagál semmire. Gép kikapcsol, majd bekapcsol, és ugyan ez.
Aztán x edikre gondol egyet, és már a bekapcsolás után ismét helyes felbontáson indul a boot, innen tudom hogy rendben lesz, és valóban, betölt a gép ahogy kell, fut a windows.
És ezt korábban többször eljátszotta már, de valahogy észhez tért x edik alkalom után.
Volt hogy hetekig elő sem jött a probléma, de van hogy sürün.
Most meg beállt, nem siekrül életet lehelnem bele. Amit még nem próbáltam, bár nem tudom hogy ez okozhat e ilyen problémát, az elemcsere. SZerintem az nem jó, mivel boot nál 2016 ot ír..a gyártási időt.
Nem tudom hogy gyanakodjak e a VGA -r (de akkor kép sem lenne, nemde?) , vagy windows 10 a bibi?
Találkoztatok már hasonlóval, mit gondoltok?
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Találkoztatok már hasonlóval, mit gondoltok?

  itt a sarki fűszeresnél lehet kapni fekete képernyőt.
  Mert az adatok lemaradtak, mint: vga pontos, alaplap pontos,win eredet,táp pontos, ssd/hdd megnevezés. A build szám is jól jönne.
  Miért nem használod a csökkentett módot. Vagy a javítás funkciót. Arra ott a telepítő (w10)
  1ső legyen a CR2032 csere!!!!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv!

  A konfiguráció pontos típusszámai ismeretének hiányában csak vakrepülés a találgatás, több hibaok is lehetséges amit felesleges leírnom, mert otthoni körülmények közt sem nem tesztelhető, sem nem javítható:

  - Haldokló meghajtó: a halálukon lévő meghajtók tudnak olyan anomáliákat okozni, amikkel egy időre megfagyasztják bootolás közben a rendszert - olyannak álcázva, mintha más alkatrész lenne a hunyó. Ezt egy pendrive-ról indított LIVE rendszerről indulva lehet tesztelni: ha arról megy, akkor a hardver elvileg hibamentes és valamelyik (arra az időre a gépről teljesen leválasztott) meghajtó a ludas.
  - Ha nem nyert, akkor cserélj tápegységet, mert lehet hogy leül, mikor már nagyon be van terhelve. Ha nincs csere tápod, csatlakoztass a tápodhoz egy multimétert feszültségmérő állásban, és nézd a feszültségeket (+12V - sárga, +5V - piros,, +5Vsb - lila, +3.3V - narancs, a közös pedig a fekete) üzem közben, mennyire csökken, ha 10%-al a szabványos érték alá, az okozhat újraindulást. Ha a huszonsok pines csatlakozó zöld vezetékét összekötöd valamelyik mellette lévő feketével, akkor a tápegységnek be kell kapcsolnia és a szürke vezetéken meg kell jelennie stabilan 5 voltnak (ez a PowerOK jel, ami nyugtázza az alaplapnak, hogy bekapcsolhat, mert a tápfeszültségek mind biztonságos tartományon belül vannak). Előbb vagy utóbb minden tápegységet utolér az életkorából fakadó végelgyengülés, amikor az elektrolit kondenzátorok már kiszáradnak és elkapacitástalanodnak, ami miatt a tápfeszültségek beesnek. Rosszul szellőző házakban ez hatványozódik, mert az elkók belülről is melegszenek mivel veszteségük van (ami javarészt a soros veszteségi ellenállásukból adódik, de van nekik párhuzamos is, az impulzusáramok pedig ezen ejtenek feszültséget). Az elkók külső alu borítását ha hűti a ventilátorok levegője akkor ezt a belső meleget valamelyest le tudják adni, ha viszont áll a levegő, akkor az elkók élettartama drasztikusan csökken (főleg ha sokat van a gép terhelve nagy áramfelvételekkel). Érdemes lenne szkóppal vagy digi tárolós műszerrel rámérni a +12V ágra illetve a CPU és GPU VRM modulok kimeneteire, plusz a VGA PCIe tápcsatlakozó beforrasztásánál (a VGA nyákján)  is megmérni a terhelés hatására létrejövő feszültségingadozást. 3 évnél idősebb alaplapnál egyúttal érdemes átnézni a puffer / szűrő kondenzátorokat is: ha púpos, akkor (főleg indításkor és nagyobb terheléskor) nagyságrendi sönt áramokat és extra Vcore feszültségesést okozhat az adott VRM kimenetén.
  - Alaplapi hiba: BIOS (CMOS reset megpróbálható, esetleg egy BIOS / UEFI frissítés, akár ugyanarra is). Alaplapi PCIe csatlakozó foglalatát ellenőrizni, hogy nem ragadt-e bele valami oda nem illő dolog.
  - A VGA kártya letérdel, amikor 3D módba váltana a Windows betöltődésekor - ennek több oka is lehet a degradálódott GPU-tól kezdve az elégtelen tápellátásig: az alkatrészek keresztbe tesztelésével (másik gépből átrakni a VGA-t és egy megfelelő teljesítményű tápegységet ami elbírja, ennek a gépnek az alkatrészeit pedig arra az időre áttenni abba a gépbe). Az is lehet, hogy a VGA kártya BIOS-a haldoklik (maga a chip), lehet elég neki egy újraírás, lehet a chipet magát is cserélni kell. Ha CPU-ba integrált GPU van, akkor viszont felejtős...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Amit még nem próbáltam, bár nem tudom hogy ez okozhat e ilyen problémát, az elemcsere. SZerintem az nem jó, mivel boot nál 2016 ot ír..a gyártási időt."

  Egyes MSI és Gigabyte lapok csinálják azt lemerült RTC elemmel, hogy nem indulnak el, de akkor semmi életjelet sem adnak, nem, hogy a Windows betöltéséig eljussanak. Csak egy pillanatra megmoccannak a ventilátorok, aztán mintha meg sem nyomta volna az ember a bekapcsoló gombot.

  Mindenesetre az elemet cseréld, mert az tényleg nem normális, hacsak nem időutazó vagy.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az első hibajelenségnél kellett volna lépned, most nekiállhatsz egy hosszú tesztnek
  ami kelleni fog hozzá : minden egyes alkatrészből, perifériából kompatibilis csere darab,
  ha nem rendelkezel velük, akkor neki se állj, inkább irány egy szerviz.
  Bevizsgálási díj után kapsz egy ajánlatot, amit vagy elfogadsz vagy nem.
  Nincs is több dolgod.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok Elnézést hogy nem írtam a pontos adatokat úgy gondoltam hogy jelen esetben nincs jelentősége.
  Gtx 1080Ti , Asrock z170pro4, FSP táp, I7 7700K.
  Vannak fejlemények. Leginkább vagy a VGA ra vagy a tápra gyanakszom.
  A következő történt.
  Az alaplapon lévő integrált gpu t aktivaltam, arról szépen helyesen jelenik meg a felbontás es a windows is bejön. Utána a biosban vissza aktiváltam a gtx 1080ti t, es sajnos ismét alacsony felbontással indult ( ez együtt jár minden esetben hogy a windows sem jön be csak a windows boot képernyő + a windows üdvözlő hang 640x480 ban).  Kétszer ujraindítottam, semmi..de a 3ikra meg felbontás helyesen indult el vele együtt a windows is. Roppant érdekes a hibajelenség mert használat alatt soha nem tapasztaltam hibát játék alatt is tökéletesen üzemel a kártya ilyen szempontból a tápegységet is ki zárhatnánk  mert akkor pláne elő kellene jönni a hibának játék alatt amikor még nagyobb a terhelés. Viszont a videókártyát is mert..ez így nem normális.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Harapófogó:

  - Milyen GTX 1080Ti?
  - Milyen FSP táp?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • FSP raider 550
  MSI gtx 1080Ti. 5 évig hibátlanul ment. Utóbbi nem is tusom..1 évben produkalja ezt a random dolgot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • FPS Power Supply Calculator szépen kitöltöd amit kell és kidobja az optimálisan ajánlott típust,
  ne hagyd ki az esetleges túlhúzást és a ház ventilátorokat sem. Semmi sem jelenti be előre,
  hogy elromlik Murphy után szabadon "Ami el tud romlani az el is romlik."

  Előszőr tápcsere, az integrált VGA az a processzor TDP-ben eddig benne volt,
  hiába kapcsoltad ki az nem fingatja meg a tápot, mivel a VGA már induláskor csinál egy öntesztet
  (a ventilátor felpörgetéssel jelzi induláskor), így lehet a kártya hűtésével esetleg
  a VGA táp ellátásával is gond, de extrém esetben az alaplapi PCIe foglalat hibája is,
  de ezt is csak a kötelezően letudott komponens cserék után tudod meg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 17 különböző verziója van annak az MSI kártyának. MELYIK?

  A táp v1 vagy v2? Mennyi idős? Saccra legalább 5-6.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd