Windows 10 és Ubuntu 20.04 Dual boot
2022-06-30T17:13:38+02:00
2022-07-01T09:20:39+02:00
2022-09-10T15:00:31+02:00
Segítő
Van egy Hp250 G5 laptopom. A régi 128GBs SSD helyére egy 480GB osat raktam. A célom, hogy rajta dual bootban legyen a Win10 és az Ubuntu 20.04. Felraktam először a Windows 10et egy 250gb partícióra, majd a maradék helyre akarnám az Ubuntut felrakni, az első lehetőséget választottam, hogy telepítés Windows mellé, végig is ment a telepítés, de az újraindulást követően csak a Windows indul el. Segítenétek légyszi?
Mutasd a teljes hozzászólást!
Szia!Végül megoldódott, annyi volt, hogy ennél a gépnél az OS boot manager, ami csak windowsra volt állítva. Áttettem az Ubuntura, így már bedobja a választási lehetőséget induláskor
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Lehetséges, hogy újra kell telepíteni: Tehát először a Windows megy az SSD-re.  Utána elindítod az Ubuntu telepítőt ahely igény minimum 40 GB az SSD-n. De a Linux telepítő ezt megcsinálja helyetted, csak a Linux méretét állítod be a kis pöcökkel. Majd elindítod, mikor vége lesz az újraindításkor elsőnek az Ubuntu alatta a Windows jelenik meg, és az egérrel azt jelölöd be amit el akarsz indítani. Nem kell neked kialakítani a particiót kézzel, mindent megcsinál a Linux. Végül az összes frissítést telepíteni kell.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, holnap újracsinálom a folyamatot. De szerinted mi okozhatta a bajt, hogy nem tud elindulni a linux?A windowssal kezdtem a telepítést.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv!

  "...mi okozhatta a bajt, hogy nem tud elindulni a linux?"

  Pl. az, hogy secure boot-al volt a Windows telepítve GUID partíciós táblára, meg a gyorsindítása be van kapcsolva.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A gyorsindítást kikapcsoltam, az ubuntut újratelepítettem egyszer, nem oldotta meg a hibát. Holnap újrakezdem az egész folyamatot. Mindkettő rendszert UEFI módban telepítettem. Mi az a Secure boot, és mit kell átállítanom, hogy helyesen működjön a dual boot?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A rufus beállításnál rá kell bízni, hogyan másolja a letöltendő tartalmat.  Elküldöm ami fixen bevált. Tehát a Windows telepítés előtt én az aomei partition assistant-al létrehozok az  SSD-n egy NTFS partíciót, majd GPT-t. Erre megy a Windows. Ezután már jön a Linux telepítő, amit MBR-be állíthatsz, illetve a rufus így teszi. Semmihez nem kell nyúlni csak a méret beállításhoz, Mikor a telepítés megtörténik a Linux is GPT partició lesz. 
  Jól teszed ha  a Mint-et választod, nagyon jó teljesen magyar nyelvű rendszer.
  A  Linux Mint -20.3- cinnamon-64bit 2022.05 15-i  változatot érdemes letöltened, majd pendrivra írni. De naprakész információt kapsz a distrowatch  oldalról, ott mindig a legújabb  letöltési  idők vannak. És magyarra is fordítja az oldalak többségét.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Az Ubuntu pendrávjot az asztali gépemen csináltam szintén Ubuntu alatt,az indítólemez készítése alkalmazással. A Windowsét pedig Win11 alatt Rufussal, szintén az asztali gépemen, nem piszkáltam a Rufus beállításait. Innen rájöhettél, hogy az asztali gépemen is dualboot van, a rendszerek 1 ssdn vannak, pont ugyanígy akartam telepíteni a laptopomat, mint ahogy pár hónapja az asztali gépemet, és azt nem értem, hogy az asztali gépemen egyből működött a dual boot, míg a laptomonon nem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A linkeden olvasható:  2015. március 23. 13:00

  A nagy Linux disztribúciókat nem zárja ki a lépés, a kisebb szereplőket és a házi "főzésű" rendszereket azonban igen.

  A témához is hozzászólva:

   "...mi okozhatta a bajt, hogy nem tud elindulni a linux?"

  A hozzá nem értés. Az operációs rendszer telepítése (pláne egy dual / multi boot) rendszeré nem a végfelhasználó feladata. Jó pár helyen meg tud törni egy ilyen történet, img1 kettőt le is írt, eléggé esélyes hogy ezek közül lesz valamelyik a gond.

  A Te hozzászólásaid kedves mogyo02, pedig, á, hagyjuk... Vak vezet világtalant. Nevetséges hogy még mindig magyarázni kell: amihez nem értünk, ahhoz nem nyúlunk hozzá / nem szólunk bele. Persze mit is várunk ugye, abban az országban ahol van tízmillió futballista, informatikus, virológus, háborús és gazdasági szakértő. A mintát nagyon szépen fel lehet fedezni az itteni hozzászólások némelyikében is. Sajnálatos hogy így van, nagyon rossz irányba megyünk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!Végül megoldódott, annyi volt, hogy ennél a gépnél az OS boot manager, ami csak windowsra volt állítva. Áttettem az Ubuntura, így már bedobja a választási lehetőséget induláskor
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd