Rendszermeghajtó betűjelének módosítása
2022-07-30T23:39:07+02:00
2022-07-31T14:03:32+02:00
2022-09-13T20:10:34+02:00
Blacky95
Vettem egy SSD-t egy régi gépembe, amit egyaránt használnék munkára, valamint retro alkalmazások futtatására.

Ennek érdekében az SSD-re több Windows verziót is rátennék. Feltettem egy Windows 11-et munka célra, mellé pedig Macrium Reflecttel visszaklónoztam a HDD-ről egy Vistát. El is indul szépen mind a kettő, viszont a baj ott van, hogy a Vista a saját rendszerpartícióját G-nek állította be C helyett. És ez azt okozza, hogy szinte minden szétcsúszott.

Van-e arra mód, hogy visszaállítsam C-re?

Próbáltam a lemezkezelőben, meg diskpartal is, de sajnos azok nem engedik.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Lehet venni kellene még egy SSD-t?
   
  Először megpróbálhatnád azt, hogy a macriummal leformázod az új ssd-t, aztán ráklónozod a Vista-t? de minek?! Majd arra installálod a win11-et Az installnál csinálsz neki partíciót (nem kéne!) a többit amit magának csinál nem piszkálod! Talán ebben a sorrendben már jobb lesz. (gondolom a HDD-t klónozás után nem formáztad le azonnal.)
   
  Vagy meg ott az új SSD, az új Windows 11... ugyan mi olyan fut a Vista-n amit a 11 (vagy 10 nem tud?) ehelyett a kavarás helyett installáltad volna fel azt a 20-30 régi vistán futó játékodat a Win11-re (lehet az programoknál  kompatibilitási módot váltani ha nem indulna..mondjuk Win7-és nem fognak bekavarni hogy jajj win11 )
   
  (Az is megoldás lehet, hogy a vista alatt a registry-ben az összes felinstallált régi cuccnak átírkálod az elérési útjait kézzel... ami eddig neki céé volt az "G"-re -mondjuk ez macera.. lehet elég csak a vista parancsikonok elérési útjában a C:-ket átirkálni G:-re)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Fordítsd meg a sorrendet, kezd a klónozással és utána telepítsd mellé, a Windows 11-et.

  Teljesen felesleges több rendszert rakni egy meghajtóra, mivel a régi a gép így
  a Windows 11 nagy valószínűséggel nem kompatibilis vele vagyis rá-rámókolható,
  de minek, hogy állandó hibaüzeneteket kapj, meg a támogatás teljes hiányában szenvedj vele?

  Munkára használt gép legyen atom stabil, semmi keresnivalója mellette más programoknak, rendszernek, de azon amúgy sem csinálunk mást, mint dolgozunk, minden másra ott
  a "MasterCard" amiből meg lehet valósítani az álmaidat.

  Vegyél egy Windows 11 kompatibilis gépet csak munkára, amin nincs nosztalgia, játék stb.
  arra vagy veszel használtan komplett gépet vagy pedig a jelenlegit használod erre a célra,
  ha már megvetted az új Windows 11 kompatibilis munkagépet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még egy SSD nem fér bele. Nem a büdzsébe, hanem a gépbe. Egy darab 2,5-ös helye van. Ez egy HP minigép, DVD meghajtóval.

  Sajnos a Prince of Persia 3D egyáltalán nem fut el már Windows 10-en sem, Windows 7-en is nyögvenyelősen. Próbáltam XP-n ezen a kisgépen, amin anno elfutott, de valamiért azon sem. Legnagyobb meglepetésemre pont a Vista az, amin jól megy.

  Majd valamikor XP-t is teszek fel / klónozok vissza, pont ugyanilyen okból. Ott az ActiveSync megfelelő Office verzió szükséges, hogy a 20 éves, de amúgy kifogástalan és jó akkumulátoridővel rendelkező minigépeim használni tudjam.

  A Vista eleve a júzerprofilt is a C-n kereste és nem is tudott bejelentkezni. Na azt áttettem G-re, így sikerült neki belépnie a profilomba, de pl. asztali témák, keresés, stb. nem működnek egyáltalán.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem a pénzzel van baj, hanem a hellyel. Sok gép van már itthon amúgy is. Ez egy Core 2 Duo minigép, ami tökéletesen kompatibilis mindennel, van elég csatlakozója. Eddig is több rendszer volt egy HDD-n, csak eddig XP és Vista.

  Valószínűleg az lesz, hogy akkor ráklónozom először a Vistát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért itt olyan kérdések is felmerülnek, hogy erre a gépre minek w11? 
  W11 mellé beüzemelni egy vistát? Mi értelme? Azon felül, hogy nem is olyan egyszerű. 
  .
  A betüjelnek alapértelmezésben nem sok jelentősége van, ez csak egy windows feature, a felhasználók számára. Azt menetköben változtatni a rendszer alatt nem fogod tudni  - ha g akkor g, ugyanúgy mennie kellene, hisz a rendszer ehhez építi fel.
  Azonban a clónozott rendszer ugye más konfighoz lett igazítva, nyilvánvalóan az útvonalak is mások, érthető, hát, hogy összeomlik.
  Ezt csak telepítéssel tudod megoldani.
  Tele a net tutoriálokkal, hogy miképpen lehet w11-et és más oprendszert egy gépre telepíteni... de a magam részéről semmiféle indokot nem látok erre... főleg vistával!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért erre a gépre került a Windows 11, mert hobbiprogramozóként valamin jó volna futtatni itthon Windows 11-et és a legújabb processzorom is 7. generációs, stabilan fut rajta a Windows 10, nem akarom lecserélni.

  Telepítéssel teljesen lazán meg tudnám csinálni, amikor készen vagyok, akkor egy EasyBCD-vel beteszem a másik rendszert választhatónak és kész is.

  Viszont itt ugye az a lényeg, hogy azt a konfigurációt megőrizzem, amit telepítettem. Szerencsére a Vista le van mentve Macriummal, szóval tetszőleges számban tudok próbálkozni.

  Alapvetően nem tartom nagy ördöngősségnek két rendszer egymás mellett futását. Csomószor csináltam már egy meghajtón Windowst és Linuxot vagy Windows különböző verzióit, ahogy éppen a környezet megkívánta.

  A Vista most tényleg csak véletlenül került elő... Egyszerűen pont jól működik (működött) ezen a gépen. Ennek oka lehet persze az is, hogy eleve ehhez van licensz a gép oldalán.
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Viszont itt ugye az a lényeg, hogy azt a konfigurációt megőrizzem, amit telepítettem. Szerencsére a Vista le van mentve Macriummal, szóval tetszőleges számban tudok próbálkozni.


  Véleményem szerint ugye a két windows telepítésének a menete úgyis az, hogy előbb a régebbit telepítjük, aztán fölé az újat. 

  Tehát tiszta lemezre felmásolod a vistádat, majd ehhez telepíted a w11-et megfelelő módon. 
  Pl.: 10/7 esetén egy példa:
  https://www.youtube.com/watch?v=gFKdFoQ7ne4
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A lényeg, hogy munkaeszközön ne mókolj, játssz stb. vagy válassz másik eszközt dolgozni,
  ha már van egy pár otthon elfekvőben.

  Mivel neked a Prince of Persia 3D a szíved csücske így nincs is másra szükséged,
  mint egy Windows 7/8/8.1/10/11 PC-n működő SEGA Dreamcast emulátorra,
  mivel a játék eredetileg Dreamcast platformon jelent meg.

  Szerezhetsz használtan akár Sega Dreamcast konzolt is adj fel egy hirdetést itt,
  ha nem kívánsz pénzt áldozni rá akkor csere hirdetést adj fel, az otthoni géppark
  valamelyik nélkülözhető egyedét ajánld fel csere alapnak, ráérsz, hátha van valakinek
  otthon egy felesleges Sega Dreamcast konzolja elfekvőben amitől megválna,
  egy jó ajánlatért.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A POP3D csak példa volt. Amúgy a Dreamcast verzió rettenetes. Próbáltam. A PC port mindenben jobb.

  A munkaeszköz munka része annyi, hogy kell rá egy VPN szoftver és egy távoli asztal kliens. Ezt azért stabilan tudja biztosítani szerencsére.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd