Laptop akku vezérlő áramkör probléma
2012-02-19T12:28:17+01:00
2017-12-20T20:04:25+01:00
2022-07-18T22:41:12+02:00
knight007
Szóval van egy IBM Thinkpad A31p laptopom ami nagyon szép meg jó, csak az akkuja semennyit nem bír. Gondoltam hogy biztos cellacserével megoldható, ezért szétszedtem és megnéztem, rámértem. Na és itt jött a meglepetés. A cellákkal semmi gond nincs, 10,6V van bennük tehát teljesen jók csak le vannak merülve. Viszont az akku csatlakozóján egészen pontosan 0,00V van. Úgyhogy valami gond van a vezérlő áramkörrel, csak nem tudom mi lehet.

Valakinek van ötlete, hogy mi lehet a gond? Vagy hogy mit kéne megnéznem, megmérnem? Ha kell képet is tudok küldeni
Mutasd a teljes hozzászólást!
A cellák, nem tölthetők a végtelenségig. Öregszenek, belső szerkezetük instabillá válik, ezáltal veszélyes folyamatok indulhatnak be - fel is robbanhat. A gyártó ezért, meghatároz egy biztonságos töltési számot. Az elektronika számolja a töltési ciklusokat, és ha elérte a beállított értéket, biztonsági okokból letiltja a használatot.
Nem biztos hogy valóban elhasználódott a cella, de közel van hozzá.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • "A cellákkal semmi gond nincs, 10,6V van bennük tehát teljesen jók csak le vannak merülve."
  Szerintem ez, csak látszólag van így. Gyanítom, hogy elérte a töltés számlaló a biztonsági határértéket - ezért letiltotta a használatot. Nem ajánlatos megkerülni a védelmet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A gyári hardware maintenance manual szerint ha 11-12V között van akkor jó, ha valamivel 11V alatt akkor meg le van merülve, de most nem is ez a lényeg, hanem hogy mi az istenért van 0V a kimeneten? Mit értesz a biztonsági határérték alatt?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A cellák, nem tölthetők a végtelenségig. Öregszenek, belső szerkezetük instabillá válik, ezáltal veszélyes folyamatok indulhatnak be - fel is robbanhat. A gyártó ezért, meghatároz egy biztonságos töltési számot. Az elektronika számolja a töltési ciklusokat, és ha elérte a beállított értéket, biztonsági okokból letiltja a használatot.
  Nem biztos hogy valóban elhasználódott a cella, de közel van hozzá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát az kár, mert nem olcsó még most sem egy ilyen akku, pedig a mai körülményekhez képest nem is nagy kapacitás a 4000mAh. Tegnap rendeltem egyet 8000ft-ért, de nem tudom hogy az meddig fogja bírni és addig is mekkora kapacitással, mert már az eredeti aku újonnan is csak 2 órát bírja a nagy fogyasztás miatt. Viszont ez az akku elvileg már évek óta nem műxik, tehát max 5-6 évet működhetett legrosszabb esetben úgyhogy szerintem még működnie kéne, de ha le van tiltva akkor gondolom nem lehet sokat tenni ellene.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az akkumulátort véglegesen tönkretetted!

  Ezzel nincs gond.
  Csak azzal, hogy cellát cseréltél.
  Van egy töltés számláló chip az akkumulátorokban. Ha nem kap ideiglenes tápot ez a chip a cellacsere alatt, akkor ez nullázódik. Így abba az állapotba kerül, mintha elérte volna az akksi a töltési ciklus végét. További töltést nem engedélyez. Akkor sem engedélyez ez a chip további töltést, ha egyébként a cellák még bírnák. Ugyan is más visszafordíthatatlan kémiai folyamatok is elindulnak a töltések közben az akkumulátorokban. Ezek káros hatását hivatott ez megelőzni. Illetve ha a chip elért a ciklusa végét, akkor te hiába cserélsz cellát újra. A chip az új cellákkal nem fog foglalkozni, egyszerűen blokkolja a töltést.

  Ez veszélyes hulladék lett, te meg elmehetsz venni egy csereakkumulátort.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt nem mondtam, hogy cellát cseréltem, azt mondtam, hogy gondoltam ez megoldhatja, de nem cseréltem ki mert egyrészt nem is tudom hogy kéne, másrészt ezek a cellák is jónak tűnnek ahogy írtam, viszont még mindig nem mondott senki semmilyen ötletet, hogy hogyan lehetne megoldani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A töltés kíméletes módja esetében is ( 0,3-0,5C ) csak kb. 3000 ciklus a max. élettartam. A rövid töltésidő érdekében, általában a lehetséges legnagyobb töltőáramot ( 0,8C ) használják, ebben az esetben a töltési ciklusok száma, csak kb. 2000, vagy kevesebb.
  Az öregedés tehát függ a használat módjától is, és a kezelés nélküli hosszú pihenő sem tesz jót neki.
  Az öregedéssel a cellában líthium csapódik ki az anódra, a katódról elindul egy oxidációs folyamat, melynek folyamán a cella elveszti stabilitását, és oxigén képződik - ez a zárt rendszer miatt, robbanáshoz vezethet.
  Ennek megelőzését szolgálják a biztonsági áramkörök.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez csak szemléltetés>>>>>APPLE
  de láthatod,hogy van benne elektronika.Azt kell újra programozni,amit te nem fogsz tudni megoldani.Vannak erre szakosodott szervizek,amelyek ezt megoldják helyetted,garisan.
  Vagy 1 másik
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt az újra programozást, ugye nem gondoltad komolyan?
  Ki vállal garanciát, egy használt aksira?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem a használtra , hanem a teljes csere(akku pakk) majd újra programozása az elektronikának.Vissza a régi házba,garisan.Ezért kérik be a régi akkut is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sehogy. Csak új akksi vásárlásával.

  Két állapota létezik az akkumulátornak ebből a szempontból.
  1.
  A töltésszámláló elérte a nulla értéket. Ebben az esetben az akkumulátor többet nem tölthető. Ennek a biztos jele, amikor egyik napról a másikra az utolsó töltés elveszítése után, már többet nem lehet tölteni.
  2.
  Egy vagy több cella meghibásodik. Ebben az esetben még lehet tölteni, csak éppene teljesen töltött állapotból lényegesen rövidebb idő alatt merül le az akksi. Nem lesz meg az eredeti töltési kapacitás.

  Nálad az első eset áll fenn. A számláló elérte az életciklusa végét. Ezt te nem tudod resetelni. Nem azért mert veled lenne bármi probléma. Egyszerűen a chip kialakítása olyan, hogy ezt nem lehet vele megtenni.

  Ennyi. Sajnos ennek is be kell következnie egyszer.


  Azt kell újra programozni,amit te nem fogsz tudni megoldani.Vannak erre szakosodott szervizek,amelyek ezt megoldják helyetted,garisan.


  Igen. Úgy hívják őket, hogy akkumulátor gyártók. Az erre használatos módszert és az eszközöket hozzá, kb. úgy őrzik, mint a koronaékszereket. Egyetlen gyártó sem fogja ezt kiadni, mivel senki nem szeretne robbanós akkumulátor pereket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Persze, hogy van benne elektronika, kb 2000 óta van bennük elektronika mert különben veszélyes meg kigyullad meg mittudomén. Én is szétszedtem az enyémet, úgyhogy elég feltűnően látszik hogy van benne elektronika. Ezért kérdeztem, hogy nem lehet-e hogy abban van valami baj. Amit mekkmester írt az meg igaz, de hogyha 5 évig minden egyes nap egyszer feltöltötték és egyszer lemerítették akkor sincs meg 2000 ciklus sem, ezért gondolom hogy nem ez a baj, de ha mindenki ezt mondja én elhiszem, csak reménykedek hátha van valami megoldás
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Így már mindenki számára világos az "újra programozás".
  A kiegészítésed nélkül, úgy hangzott mint egy chip reset.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt a 2000 töltést honnét vetted?
  Mert nem ennyi az annyi. Igazából pontos számérték nincs is erre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én olvastam régebben valahol. Talán itt.
  Tudom ez nem laptop aksi, de azért irányadó lehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szétszedted... Le is választottad a cellákat az elektronikáról?

  Ha igen: nulla feszültséget detektált a cella figyelő áramkör, így ezt rögzítette a töltésvezérlő (a cella tönkrement állapot). Összerakva a cellákat, a védelem nem fogja engedni a normál működést (hibátlan cella/cellák esetén sem).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem, csak a műanyag borítást leszedtem, hogy láthassam, illetve le tudjam mérni a feszültséget, mert a csatlakozón 0V van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha igen: nulla feszültséget detektált a cella figyelő áramkör, így ezt rögzítette a töltésvezérlő (a cella tönkrement állapot).


  Ez abszolúte nem igaz.

  Már fentebb írtam, hogy mi történik ilyenkor.
  A számláló chip nullázódik automatikusan az áramkör megszakításával Ezért szokták a chipet cellacsere során feszültség alatt tartani.

  Senniféle misztikus állapotrögzítés meg hasonlók nincsenek. Nem is lehetne. Csak józan paraszti ésszel kell végiggondolni. Elveszed az áramot az elektronikától, akkor az milyen állapotot rögzít? Pontosabban bármilyen állapotot, hogyan rögzít tápellátás nélkül? Ez kb olyan mintha akksi nélkül tudnád használni a telefonodat, vagy kihúzod a TV-t a konnektorból de azért az RTL-t még tudod nézni.

  Nincs áramellátása az elektronikának a működéshez, akkor a nem működés állapotában van. Ebben az állapotban pedig semmit nem rögzít. Az áramkörbe történő visszakapcsolásakor sem fog észbe kapni, hogy "...bakker, az előbb kikapcsoltak, nézzük csak 2-5-ös celák cserélve, hol a noteszem, írjuk csak fel...".

  Ezt még te sem gondolhatod komolyan, hogy így lenne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Senniféle misztikus állapotrögzítés meg hasonlók nincsenek. Nem is lehetne. Csak józan paraszti ésszel kell.."
  Ha a TV-det átviszed a másik szobába, újra kell programozni a csatornákat? Ezen kívül egy számláló, a tápból képzett impulzussal, bármilyen értékre beállítható.
  Józan paraszti ésszel, nem helytálló a kijelentésed.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt a számlálót te nem tudod manipulálni!
  Ezt is írtam fentebb. Pontosan a házi barkácsolás elkerülése végett készítették olyanra amilyenre készítették. Ugyan is a számláló egy nem írható BQ IC.

  De nem is ezzel van a gond. Nem is emiatt reagáltam shzanzabir hozzászólására!

  Ha igen: nulla feszültséget detektált a cella figyelő áramkör, így ezt rögzítette a töltésvezérlő (a cella tönkrement állapot).


  Csak ezt magyarázd meg nekem:
  Ha egy elektromos eszköz nincs áram alatt, hogyan működik?

  Mert a cellasor megbontása során, megszakad az áramkör, aminek az elektronika is a része. Így az elektronikáról leválasztod az áramforrást, ami a működését biztosítja. Ha pedig nincs működéshez szükséges áramforrás, akkor hogyan fog működni?

  Ahhoz, hogy az megvalósulhasson amit shzanzabir állít, saját tápellátással kellene rendelkezni az elektronikának.


  Egyébiránt megfelelően kontrollált körülmények között, egy dologgal még lehetne próbálkozni. A túlmerített litium akksik egy kezdeti túlfesz hatására újra tölthetővé vállnak. Mert ugye a litium akksit nem szabad túlmeríteni (kisütni), mert azután nem lesz tölthető.

  De itt nem erről van szó! A cellák feltöltött állapotban vannak a mérések szerint. Ezért mondom azt, hogy itt a töltésszámláló nullázódott le.

  Egy kis kiegészítés: Akkumulátor barkácsolás>>
  A témát talán a legteljesebben körbejáró topic. Legalábbis itt a fórumon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Csak ezt magyarázd meg nekem:
  Ha egy elektromos eszköz nincs áram alatt, hogyan működik?"
  Állapotot őrizhet.
  "Ugyan is a számláló egy nem írható BQ IC."
  Akkor ugye onnan folytatná, ahol abbahagyta, vagy rosszabb/jobb esetben élből "0" vagy egy kezdő érték az állás.
  Ha nulláig számol vissza, akkor valaki beírt egy kezdő értéket. Ha előre számol, akkor egy beégetett végértékkel kell komparálni.
  Jó, zárjuk ki a számlálót: a következő bekapcsoláskor, beír egy tárolót. Az eredmény ugyanaz.
  Végső soron, nem az a lényeg hogyan csinálja - megvalósítható. Ezért hamis az állításod.

  "A cellák feltöltött állapotban vannak a mérések szerint."
  Ez a cellák számának ismeretében dönthető el - a tulajdonos szerint a 10,6V merült állapot, ez 4 cella esetében igaz is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Darab szerint 6 cella van benne, viszont nem igazán látom át hogy hogy vannak kapcsolva. Két részre van osztva: az egyik 2db-ból áll és 4,14V a feszültsége, a másik 4-ből és 6,24V, és ez a 2 van sorba kötve. Az egész pedig mostmár 10,4V.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Darab szerint 6 cella van benne, viszont nem igazán látom át hogy hogy vannak kapcsolva"
  Pedig azért az látszik.

  "az egyik 2db-ból áll és 4,14V a feszültsége"
  Ha párhuzamos egység, akkor sok - csak töltés közben lehetne ennyi.
  Ha soros, akkor nagyon kevés - 2,5V alatt, minden litium aksi merültnek tekintendő. Általában, eddig nem is engedik kisütni.

  "a másik 4-ből és 6,24V"
  A helyzet hasonló. Párhuzamos nem lehet, ( ahhoz sok ) ha soros, akkor kevés. Illetve 2x2 lehet, de akkor sem stimmel.

  Itt már, nem csak az elektronika a hunyó. Ez döglött minden szempontból - nem a számláló tiltott le.
  Nem csak a töltések számát figyeli az elektronika, hanem a cellák feszültségét és hőmérsékletét is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mostmár úgyis mindegy, mert nem lehet javítani az akksit. Viszont akkor legalább nem én vagyok hülye, hogy nem jöttem rá hogy hogy vannak kapcsolva :))
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Általában 3x2 ( 6 cella vegyesen ) a divat, de lehet rajta megcsapolás.
  Persze van több cellás, más szervezésű is, de az értékek a te esetedben, sehogysem vágnak össze az elvárttal.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Állapotot őrizhet!
  Ez a lényeg. Őrizhet. Feltétélésmódban. De nem erre tervezték. Nem terveztek és építettek bele ilyen lehetőséget.

  Állapotot őrizhet és nem állapotot rögzít.
  Mert ugye az utolsó állapot a működőképes állapot. Ezt áramelvétel után ugye őrzi. Majd áram alá helyezve erre "emlékszik". Tehát a köztes állapotot nem rögzíti, mert nem tudja rögzíteni hibás állapotként.

  Az IC ezekről semmilyen tudomást nem vesz. Egy számlálóként működik, amely minden töltés bekapcsoláskor egyet elveszít az állapotából. Ez nem resetelhető, nem állítható vissza korábbi, vagy az első állapotra, mert nem lehet írni megfelelő hardver nélkül. Ezt a hardvert nem fogják neked a gyárak kiadni. Az ugye egyértelmű bukás lenne a számukra, ha ezt megtennéd. Ez gyakorlatilag úgy működik mint a BIOS írható része. Nem kap áramot, kiveszed a gombelemet, beáll a gyári értékre. Nos itt is ez történik. Ha az IC nem kap áramot beáll a gyári nulla értékre.


  Cellaszámításhoz kiegészítés:
  Fogsz pl. 6db 12V 4400mAh akksit.
  Sorba kötve: 6*12V=72V -os 4400mAh-s akkumulátort fogsz kapni.
  Párhuzamosan kötve viszont 12V 6*4400mAh=26400mAh akkumulátorod lesz.

  Önmagában a V-ok száma még kevés. Ehhez a kapacitást is rendbe kell tenni. És akkor a kevert kötés esetében még bonyolódik a helyzet. Ezt anno shzanzabir nagyon helyesen felvetette.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Önmagában a V-ok száma még kevés."
  Mihez kevés? A litium aksik cellafeszültsége ismert. Tudjuk mennyi lehet töltés közben, teljesen töltött állapotban, és kisütött állapotban.
  Ebből azért elég sokmindent ki lehet kalkulálni, főleg a cellaszám ismeretében. Eldönthető, hogy az érték belefér-e a normális határokba, bárhogy is van kapcsolva.
  A névleges teljesítmény, most másodlagos. Abból nem tudsz állapotra következtetni, csak terheléses méréssel.
  Gyakorlatilag, a kiinduló kérdéshez sincs semmi köze az Aó számnak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ömmm...
  Annyiban azért van, ha megcsinálja és nem az eredeti, gyári kötést reprodukálja, akkor csúnyán pórul járhat.

  De felesleges...
  A kérdésre a válasz már többször megszületett.
  A vezérlőelektronika felépítése és funkciója nem teszi lehetővé a cellacserét házilag. Az akkumulátort csak üzletben vásárolt másik akkumulátorra lehet és szabad cserélni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • No igen, de azt kellett eldönteni, hogy a mért érték alapján mi a helyzet. A javítás, utána következik - ha következik.
  Egy litium aksi feszültsége, töltés közben sem lehet több, mint 4,2V/cella. Mivel most nem erről van szó, ez az érték eleve kiesik.
  Üzemszerűleg, 3,7 és 2,5V/cella értékeket vehetne fel. Ez a raszter, nem passzol a mért értékekkel - tehát hibásak a cellák.

  Szerintem nem fogja otthon bütykölni, mert az elektronikával úgysem tud mit kezdeni. Erre szakosodott helyen pedig, nem fogják elrontani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd