Bár egyelőre nincs hivatalos mód a Windows 10 futtatására az Apple múlt hónapban bejelentett, saját processzoros Mac gépein, ügyes felhasználóknak sikerült mégis megoldaniuk a dolgot. A gépeken ugyanis a jelek szerint simán működésre lehet bírni a redmondi rendszer eredetileg ARM processzorokra szánt változatát a virtualizáció és egy speciális szoftver, az ACVM segítségével.

Utóbbi egy szabványos ARM64 virtuális gépet tud létrehozni az egyébként nem szabványos M1 processzor felett, ezen pedig már el lehet indítani az előbbi architektúrán történő futtatásra szánt Windows 10-et. A megoldás nagy előnye, hogy szinte natív sebességgel tud futni a Microsoft rendszere a gépen, szemben azzal, ha egy x86-os gépet emulálnának rajta, ami szintén megoldás lehetne, de csigalassúsággal működne.

A megoldással ugyan nem lehet teljesen leváltani az almás gépeken a macOS-t, viszont jól jöhet azon felhasználók számára, akiknek néha Windows-ra, illetve azon működő programok futtatására is szükségük van, mégis ragaszkodnak ahhoz, hogy alapvetően az Apple-től származó gépen dolgozzanak.