A MIT kutatói a napokban egy újabb videót tették közzé Mini Cheetah nevű robotjukról, ami már többször szerepelt oldalunkon. A szerkezet, ami eddig elsősorban csak méretében és alakjában hasonlított a szavannai nagymacskára, egyre inkább kezd annak jól ismert jellegzetességében is emlékeztetni rá: ugyanis elképesztően gyorsan tud futni - legalábbis robotikus viszonylatban.

A kutatók szerint a rendkívül gyors futás képességével úgy sikerült felvértezniük robotgepárdjukat, hogy abba nem beleprogramozták az ehhez szükséges utasításokat, hanem - akárcsak egy gyerek esetében - egyszerűen hagyták, hogy az maga tanulja meg a gyors és biztonságos haladást úgy, hogy újra és újra orraesett. A végeredmény ugyanakkor magáért beszél, főleg ha tudjuk, hogy a robot állítólag 3 óra alatt képes megtanulni a közlekedést bármilyen terepen, amihez korábban 100 nap lett volna szükséges.

Bár a robotgepárd még közel sem tökéletes, talán éppen ez az, ami egyben rémisztő is benne. Hiszen a szerkezetben van még fejlődési potenciál, és ha még jobbá válik, olyan elképesztő képességekre tehet majd szert, amivel még biológia példaképe sem rendelkezik.