A napokban került fel a YouTube-re a fenti videó, amiben egy rövid részlet látható egy önvezető kamion fedélzeti kamerája által rögzített felvételből, amint az éppen tömegbalesetet próbál okozni az utakon. A magától az önvezető járművet fejlesztő cégtől kiszivárgott klip láttán vélhetően minden nézőben meghűl a vér - főleg ha belegondol, hogy itt kizárólag csak a vakszerencsén múlt, hogy nem történt akár halállal is járó katasztrófa.

A kamion ugyanisa felvétel tanúsága szerint azonnal öngyilkos manőverbe kezdett az autópálya közepén, amint bekapcsolták az önvezető elektronikáját, és nagy sebességnél megpróbált belehajtani a szembeforgalomba. Az, hogy ez mégsem sikerült neki, kizárólag a két közlekedési irányt elválasztó masszív beton elválasztóelemeknek volt köszönhető; és a járművet éppen megelőző autós is nyilvánvalóan második születésnapot ünnepelhetett aznap, bár lehet, hogy ez ott és akkor nem tudatosult benne.

A videó láttán mindenesetre adódik a (költői) kérdés, hogy valóban az éles közúti forgalomban kell tesztelni ezeket az "önvezető" rendszereket, amik sima személyautók esetén is veszélyesek tudnak lenni és már számos (több sajnos halállal végződő) balesetben volt szerepük - de kamionokba és teherautókba szerelve hatványozott veszélyt jelentenek a fejlesztésükben és tesztelésükben tudomásuk és hozzájárulásuk nélkül részt vevő más közlekedőkre.