A napokban az Egyesült Államokban megrendezett detroiti autókiállításon több más, hagyományosnak nevezhető újdonság mellett egy olyan járművet is bemutattak, ami különösen ismerős lehet a Star Wars franchise rajongói számára. A japán AERWINS Technologies XTURISMO szerkezete ugyanis kísértetiesen hasonlít az A jedi visszatérben látott birodalmi "légbiciklikre".

Méghozzá nem csak külsejében, de működésében is: a furcsa járművel ugyanis a levegőbe lehet emelkedni és úgy közlekedni vele tetszőleges irányba - méghozzá akár 100 km/h-val is. A szerkezet különleges képességeit a dróntechnológiából már ismert megoldások felskálázott változata biztosítja: azaz, óriási zártházas rotorok azok, amik a levegőbe emelik, illetve hajtják azt; ezt pedig energiaellátása állítólag akár 40 percig is bírja.

Ugyanakkor az XTURISMO-val utazás egyelőre biztosan csak a szupergazdagok mókája lesz majd, miután a gyártó igen keményen megkéri az árát. A szerkezetet ugyanis 777.000 dollárért, azaz, kb. 308 millió forintért lehet megrendelni, amiből azért már elég sok helikopterút is bőven kifutja.