Az Apple a napokban egy rendkívül érdekes új fejlesztést tett elérhetővé méregdrága Vision Pro szemüvege használói számára. A cég által "Spatial Personas"-nak, azaz "Térbeli Személyek"-nek hívott újítás lényegében egy, a valódi térbe projektált avatar formájában történő megjelenést tesz lehetővé távoli kommunikációs partnerek számára.

Bár korábban már láttunk kísérleteket hasonlókra, azok általában rendkívül komplex és drága berendezéseket igényeltek mind a beszélgetőpartnerek megjelenésének és mozgásának digitalizálásához, mind a hologramszerű avatarjuk megjelenítéséhez is. Az Apple megoldásának ugyanakkor minderre nincs szüksége, és ha a nem is olcsó, de előbbieknél mindenképpen sokkal olcsóbb Vision Pro segítségével meg tudja valósítani mindkét dolgot.

A virtuális avatar megjelenése és viselkedése persze nem tükrözi tökéletesen az általuk reprezentált felhasználókat, de így is személyesebb és szó szerint mélyebb élményt nyújthat a hagyományos videótelefonálásnál. A funkció jelenleg még bétában van, és legfeljebb öt felhasználóval működik egy híváson belül. Használatához visionOS legújabb, 1.1.1.1 verziójára frissítés szükséges.