Bár a szoftverek illegális másolata és használata a világ szinte minden országában bűncselekménynek számít, amiért több év börtönt is lehet kapni, ennek ellenére világszerte rendkívül sokan űzik ezt a "sportot". A legtöbben minden bizonnyal a gépük működését biztosító operációs rendszert lopják el, de szép számmal akadnak olyanok is, akik játékokkal teszik meg ezt, méghozzá jellemzően sajnos rendszeresen.

Ennek megakadályozására a programok fejlesztői általában olyan mechanizmusokat építenek alkotásaikba, amik meggátolják azok működését az illegálisan létrehozott kópiákban. Ugyanakkor néha ennél finomabb módszerhez folyamodnak, és elsőre nem nyilvánvaló módon bánnak el az őket kvázi meglopó kalózokkal.

A fenti videóban 10 példa látható arra, hogy milyen is az, amikor a programozók meglehetősen szellemes, sőt, néhol egyenesen zseniális módon büntetik meg az illegális felhasználókat tettükért cserébe, maga a játék mechanikáján, illetve menetén történő változtatással. A mi kedvencünk a Witcher és a Game Dev Tycoon megoldása, de azért a többit is lehet értékelni.