Az Apple az iPhone a hét elején bemutatott legújabb generációs változatába újabb olyan funkciót vezet be, amit az androidos telefonok használói már évek óta élvezhettek. A pl. a Google Pixel telefonján már 2019 óta elérhető balesetérzékelés így immár az almás telefonok felhasználói számára is elérhetővé válhat.

A funkció lényegét az képezi, hogy ha a mobilok a beléjük épített gyorsulásérzékelő, mikrofon és más szenzorok segítségével képesek lehetnek megállapítani ha tulajdonosukat hirtelen és váratlan, nagy erejű fizikai behatás éri - mint pl. egy autós karambol. Ilyenkor egy speciális módba váltanak, ahol a feltételezett baleset megerősítését vagy megcáfolását kérik a felhasználótól - és ha nem kapnak választ vagy azt megerősíti a tulajdonos, automatikusan segítséget hívnak, amiben a GPS helyadatokat is elküldik.

Az iPhone 14 annyit rak hozzá a dologhoz, hogy mobilos lefedettség hiányában műholdas kapcsolaton át is képes lehet a vészhívó üzenet elküldésére - bár erre csak Észak-Amerikában van egyelőre lehetőség, és ott is csak ideális körülmények között.