A "robotoperáció" kifejezést hallva legtöbbünk lelki szemei előtt egy, az ipari robotokhoz hasonló, különböző karokkal a páciens mellett/felett dolgozó szerkezet képe sejlik fel. Nem úgy kínai kutatóknak, akik nem, hogy elképzeltek, de meg is építettek egy másik robotot, ami szerintük egy nap orvosi beavatkozásokat végezhet majd rajtunk.

Az ő robotjuk különlegessége, hogy nem jól definiált, egyértelműen mesterségesnek tűnő részekből áll, hanem mindössze egy adag folyékony trutyit alkot - amit ugyanakkor különböző mozgásokra lehet bírni. Ezt a trutymó mágneses tulajdonságainak lehet köszönni, ami lehetővé teszi kvázi távirányítását és alakváltását kezelője utasításainak megfelelően.

A trutyi ráadásul egy ún. nem newtoni folyadékot képez, ami azt jelenti, hogy lassan mozgatva a folyadékokhoz hasonlóan működik, gyors erőbehatásra azonban inkább szilárd anyagokhoz hasonló állapotot vesz fel. Így kis helyeken át tud folyni, mégis kemény tárgyakhoz hasonló műveleteket is el lehet vele végezni, ami különösen alkalmassá teheti orvosi beavatkozásokra - feltéve, hogy a páciens hajlandó lesz lenyelni azt.

Mi a magunk részéről kíváncsian várjuk az első, a koncepciót hasznosító horrorfilm felbukkanását a mozikban.