Amerikai kutatók azt állítják, hogy sikerült kidolgozniuk egy olyan pici távirányítható robotot, amilyent még senkinek eddig. Az általuk megalkotott, leginkább egy rákra hasonlító szerkezet távolról mozgatható, és annyira apró, hogy szinte bárhol elbújhat.

A robotok ún. alakemlékezettel rendelkező ötvözetből készülnek, ami lényege, hogy melegítés, illetve hűtés hatására képes változtatni formáját két alakzat között. A szerkezet a kutatók egy fókuszált lézersugárral melegítik fel, majd hagyják lehűlni - amely folyamatok a robot kis méreténél fogva rendkívül gyorsan mennek végbe -, és az ennek köszönhetően mozgatja helyzetét a kívánt irányba.

A kutatók szerint a robot annál gyorsabban tud mozogni, minél kisebb méretűre zsugorítják le (mert annál gyorsabban melegszik és hűl) - bár mérete már így is milliméter alatt van. Ennél is érdekesebb, hogy egyszerű kialakításánál és kis anyagigényél fogva nagyon könnyen lehet belőle nagy mennyiséget gyártani - bár a távirányításuk valószínűleg nem skálázódik ilyen jól.